Valoarea nutritionala a legumelor congelate este foarte bine conservata, deoarece timpul de la recoltare si pana la congelare este foarte mic de cateva ore. Altfel spus legumele congelate daca au fost introduse imediat dupa culegere nu isi pierd nutrientii in aceeasi masura cu cele necongelate. Astfel, mazarea congelata contine cu 30% mai multa vitamina C decat cea proaspata trimisa spre comercializare iar fasolea verde contine cu 45% mai multe vitamine. “Majoritatea vitaminelor se pastreaza foarte bine in congelate sau in legumele din conserve”, afirma dr. Barbara Klein de la Universitatea din Illinois, care se ocupa cu cercetarea diferentei dintre legumele proaspete si congelate. Se recomandand ca legumele si fructele sa fie introduse in mancare in stare partial decongelate sau chiar congelate.
ATENTIE! Toate acestea sunt corecte in cazul in care folosim la congelare legume proaspete ecologice (bio) deoarece aceste legumele au fost crescute intr-un mediu "curat" si sunt incomparabile cu cele care au fost crescute intensiv care au o cantitate mai mica de vitamine si minerale (conform multor studii de specialitate).