Despre salvestroli sau Marea Revelatie

Adaugat de biodumbrava 28.12.2016 0 Comentariu Informatii utile,

In luna octombrie din acest an, am avut o mare revelatie. Am descoperit pentru prima data termenul de salvestroli la o conferinta a medicilor de familie unde sotia a fost invitata.  Pe langa entuziasmul descoperirii a ceea ce eu intuiam de aproximativ sapte ani de cand ma ocup de instruirea si cultivarea in sistem ecologic, aveam si o mahnire a faptului ca nu am aflat mai demult. Din pacate, din discutiile avute cu mai multi medici, cunostinte sau clienti am observat cu regret ca nu aveau informatii despre ceea ce inseamna salvestroli. Despre celelalte cunostinte din randul clientilor ce sa mai vorbim… Este o ignoranta totala a formatorilor educativi, a profesorilor universitari, a responsabilor din Ministerul Sanatatii sau poate este mai bine sa nu se afle…Despre ce este vorba.

Salvestrolii sunt probabil cea mai importantă descoperire în nutriţie de la descoperirea vitaminelor! Cercetatorii englezi Potter și Burke au identificat mai mult de douăzeci de fitonutrienti (bioflavonoizi, acizi carboxilici, stilbene, stilbenoizi) în legume, plante și fructe, cu numitorul comun de a induce apoptoza in celulele canceroase, după activare prin intermediul enzimei CYP1B1. Substanțele formează un așa-numit grup farmacofor, un grup de substanțe inrudite biochimic, în care componenta moleculei responsabila pentru activitatea biologică este aceeași. Cercetatorii au numit acest grup de fitonutrienți “salvestroli” (salve înseamnă a salva, strol este preluat de la cuvantul resveratrol, primul salvestrol). În general, salvestrolii sunt substante ce dau gust amar sau acru-intepator si aparțin grupei fitoalexinelor-substanțe produse de plante pentru protecția împotriva ciupercilor, bacteriilor, virusilor, insectelor si razelor ultraviolete. Aceste fitoalexine, reprezentând sistemul imunitar al plantei, se găsesc în principal în cojile de fructe, în semințe, frunze și partile externe ale radacinilor adica acele părți ale plantei care intră în contact cu factorii de stres. In functie de gradul in care planta intră în contact cu factorii de stres, poate conține o cantitate mai mică (de bază) sau mai mare de fitoalexine. Salvestrolii înșiși diferă în ceea ce privește activitatea biologică, biodisponibilitatea, timpul de înjumătățire și solubilitatea în apă sau grăsime. Acestea sunt naturale, non-toxice pentru celulele sanatoase si apar in produsele alimentare care ajuta la prevenirea cancerului. De asemenea multe plante medicinale tradiționale conțin un nivel ridicat de salvestroli.

Deci revenind ca si o concluzie: salvestrolii sunt substante pe care plantele le produc in lupta de aparare impotriva agentilor agresivi externi: ciuperci, virusi, bacterii, lumina UV și insecte.

Acesti fitonutrienti sunt folositi si de organismul uman in prevenirea cancerului dar mai ales in lupta cu maladia deja instalata, dar din pacate nu pot fi produsi de organism si prin urmare trebuiesc furnizati prin intermediul alimentatiei.

Studiile au demonstrat ca in toate celulele tumorale, indiferent de forma de cancer, exista enzima CYP1B1 care nu se manifesta in celulele sanatoase. Aceasta enzima este un marker tumoral ce ajuta la depistarea prezentei cancerului inainte ca acesta sa se manifeste.

Meritul cercetatorilor consta in faptul ca si-au dat seama ca aceasta enzima nu este doar semnul ca s-a instalat boala ci au realizat ca este de fapt o enzima salvatoare si au demonstrat ca atunci cand intalneste fitonutrienti din categoria salvestrolilor, enzima transforma salvestrolii in substante toxice care produc moartea programata a celulei canceroase – apoptoza.

Descoperirea este foarte importanta, deoarece aceasta enzima este prezenta doar in celule canceroase, nu si in cele sanatoase. Fapt pentru care se comporta ca un cal troian pentru celulele canceroase, insa fara a afecta restul testului sanatos.

Se estimează că aproximativ 1000 de celulele canceroase se dezvolta in organism in fiecare zi. Acestea sunt, în general, îndepărtate rapid și eficient și nu conduc la formarea de tumori. Decât sa ne întrebam de ce oamenii fac cancer, ar fi mai corect sa ne intrebam de ce oamenii nu fac cancer. Enzima CYP1B1 poate reprezenta un mecanism de auto-distrugere in celulele canceroase, care s-a dezvoltat în cursul evoluției (enzime CYP sunt la fel de vechi ca și omenirea) pentru a elimina selectiv celulele care au deviat. In acest caz, ar fi logic să ne gândim că enzima CYP1B1 utilizează componente din dieta pentru a forța celula tumorală sa intre in apoptoză așa incat sa nu mai reprezinte o amenințare. Acest lucru ar putea fi unul dintre modurile in care dieta protejeaza impotriva cancerului.

mecanism

Imagine preluata de pe: http://www.salvestrol.ro/cum-actioneaza

Profesorul Potter si colegii sai a făcut o descoperire interesantă în timpul cerecetarilor lor si anume ca nivelul de salvestroli de protecție din legumele proaspete, din fructe, plante aromatice și alimentele procesate variază enorm. Pesticidele, cum ar fi fungicidele, au redus drastic nivelul de salvestroli din legumele și fructele cultivate conventional. Este logic, pentru că nu mai este nevoie ca planta sa se apere, adica sa produca fitoalexine. Mai mult de cat atat, alimentele provenite din plantele stropite si tratate chimic conțin și substanțe cancerigene din cauza reziduurilor de pesticide. În plus, în ultimii cincizeci, șaizeci de ani, selecția soiurilor de plantelor a condus la cultivarea de soiuri care nu mai sunt bogate in mod natural in salvestroli amari. Oamenii au tendința de a refuza alimentele care au un gust amar și preferă să mănânce mai dulce. Oamenii au tendinta, de asemenea, de a alege noile soiuri de legume și fructe selectate, care sunt uniforme ca dimensiune, culoare si forma si de a renunta la soiurile mai vechi și cele care sunt mai puțin atractive dar care sunt mult mai bogate în salvestroli.

În cele din urmă, producătorii de produse alimentare elimina salvestrolii pentru a obține gustul, culoarea și limpezimea alimentelor (rafinate), cum ar fi sucurile de fructe și uleiul de măsline. Gustul devine mai dulce fără a fi nevoie sa se adăuge zahăr. Ca regulă generală, alimentele rafinate conțin foarte puțini sau nu contin deloc salvestroli. Grupul de cercetare Burke și Potter a ajuns la concluzia că dieta actuală conține cu 80 până la 90% mai puțini salvestroli decât dieta din urmă cu cincizeci, o sută de ani. Numai alimentele bio (neprocesate) inca mai conțin cantități relevante de salvestroli. Reducerea salvestrolilor de protecție și creșterea substanțelor cancerigene din alimente pare sa fi contribuit la creșterea incidentei cancerului în ultimul deceniu. Intrucat viata umana a evoluat, acum suntem privati de aceste substante nutritive esentiale ca urmare a obiceiurilor noastre alimentare sau a metodelor moderne de producere a alimentelor. Poate ca ar trebui sa reevaluam mai atent gusturile „rafinate”, atunci cand proiectam sau modificam dieta noastra, deoarece acest factor „AMAR- DAR SALVATOR”, nu mai face parte din mecanismul de aparare al organismului nostru.

Importante surse naturale de salvestroli
Legume: legume verzi cum ar fi: cicoarea, andivele, salata romana, kalele, mangoldul, red mustard, mizuna, tatsoi, anghinare, sparanghel, papadia, macris, rucola, toate tipurile de varza, ardei, avocado, boabe de soia germinate, morcovi sălbatici, țelină, castravete, spanac, dovleac, dovlecei, vinete, tomate…
Fructe: fructe roșii, măsline, fructe de padure, struguri, mere, căpșuni, prune, smochine, zmeura, mandarine, portocale, mure, coacaze negre, pepene galben, ananas, mango…

Plante aromatice: patrunjel, busuioc, rozmarin, cimbru, salvie, menta, rooibos, patlagina, macese, armurariu, mușețel…

Pentru o mai bună protecție împotriva cancerului, este recomandabil de a crește aportul de salvestroli prin consumul de legume organice neprelucrate termic. In perioada extrasezonului si anume pe timp de iarna pot fi consumate legumele congelate deaorece acestea in mare parte isi mentin calitatile si doar in proportie de 10-15 % si le pierd.  Un proiect este în curs de desfășurare în Anglia, în care oamenii sunt în căutare de soiuri vechi de legume și fructe care conțin în mod natural mai multi salvestroli. Este de preferat ca legumele sa fie preparate cu abur sau prin usoara prăjire; salvestrolii sunt destul de rezistenti la căldură, dar sunt extrasi si in apă, atunci când legumele sunt fierte. In viitor, cercetarea va trebui să investigheze acest lucru. Descoperirea de salvestroli este, în orice caz, un motiv în plus de a alege alimente biologice, proaspete și neprelucrate.

Revenind, personal-marea revelatie a constat si in faptul ca intuitiv inca din 2010 de cand am inceput sa cultiv ecologic, am introdus constant pentru prima data in tara intr-o cultura organizata soiuri vechi, pe care cu eforturi fantastice am incercat sa le fac cunoscute si sa le promovez cum ar fi: kalele; mangoldul; salata romana; cicoarea; andivele; rucola; macrisul; red mustardul; mizuna; tatsoi…etc. De ce am cultivat si cultiv in continuare aceste tipuri de soiuri, deoarece din observatiile personale acestea vin sa legifereze studiile mentionate mai sus care confirma ca sunt mai bine adaptate factorilor externi, cum ar fi: schimbari climatice bruste, atac constant si puternic de daunatori (daunatorul simte si ataca planta care este “curata” si naturala), atac puternic de boli criptogamice in functie de conditiile atmosferice. Si totusi ca sa fiu sincer, sunt unii daunatori carora le pasa mai mult sau mai putin daca plantele au gust amarui cum ar fi: cicoarea, andivele…, sau acrisor cum este macrisul sau dragaveiul…, sau iute cum este red mustardul, tatsoiul…etc. Acesti daunatori sunt limacsii care devoreaza tot ce le iese in cale dar atacul este mult mai mic cand planta ajunge la maturitate si a reusit sa-si creeze fitoalexine.

Ma bucur totusi ca eforturile mele de promovare a acestor soiuri ancestrale au inceput sa fie intelese si multi clienti isi doresc sa consume aceste tipuri de plante si in acelasi timp multi producatori de legume bio le-au preluat si au inceput si ei sa le cultive.

Inca mai sunt producatori ecologici onesti. Va rog sa-i cautati, sa-i intelegeti, sa-i vizitati, sa-i verificati si sa le apreciati munca si produsele. Deoarece aceste produse ne fac sa indragim viata si sa ne bucuram de ea si nu intamplator de cativa ani se specifica si pe sigla fermei ecologice Biodumbrava “sanatate prin alimentatie”.

Bibliografie:

http://www.salvestrol.ro/amar-dar-salvator

http://www.salvestrol.ro/?gclid=Cj0KEQiAnIPDBRC7t5zJs4uQu5UBEiQA7u5Ne-aYSWP_pPsOXZrVYSpJ2ADelfmcx4JR2zSHfnLJKWQaAjd_8P8HAQ

http://www.salvestrol.ro/cum-actioneaza

http://www.ghidulvegetarianului.ro/index.php/articole/lifestyle/126-salvestrolii-arma-secreta-de-lupta-impotriva-cancerului

http://www.puterea.ro/sfaturi-si-curiozitati/salvestrolii-din-fructe-si-legume-ucid-celulele-tumorale-136509.html

http://ro.orthoknowledge.eu/bitter-is-better-amar-dar-salvator-o-introducere-despre-salvestroli-2/

http://ro.orthoknowledge.eu/studii-caz/studii-caz-2010-tratamentul-cu-salvestrol/

Lasa un comentariu