CELE SASE PACATE ALIMENTARE ALE CIVILIZATIEI

Adaugat de biodumbrava 09.01.2022 0 Comentariu Informatii utile,

Acestea sunt evidentiate de Dr. Bernard Jensen  in cartea sa “Ghidul Dr. Jensen pentru detoxifiere intestinala”. Dr. Bernard Jensen a mai fost supranumit si “Parintele” detoxifierii intestinale avand peste 50 de ani de cercetare in domeniul igienei intestinale.

Sanatatea nu reprezinta totul in viata, dar fara sanatate, totul nu valoreaza nimic”.- citat din cartea evidentiata.

Lipsa educatiei si a familiarizarii de la varste fragede cu un anumit regim alimentar toxic pentru organism, de cele mai multe ori au dus de-a lungul vietii la aparitia diferitelor boli mai mult sau mai putin grave.

Nu intotdeuna putem spune ca anumite mancaruri asa zis “traditionale” cum ar fi: carnatii, micii, gratarele de orice fel…etc, sunt si foarte “sanatoase” pentru organism.   

Daca consumul acestora ar fi ocazional si de regula in preajma sarbatorilor, avand langa ele o salta din cruditati de legume sau varza murata, ori muraturi asortate, atunci nu ar fi o problema.  

Cred ca cea mai mare problema consta in educatie si in lipsa unei informatii corecte. Putini oameni din societatea moderna de astazi pot trai respectand regulile nutritionale, chiar daca isi doresc acest lucru. Alimentele naturale, “pure” si integrale nu sunt intotdeauna disponibile. Putem totusi sa incercam in mod responsabil sa ne imbunatatim viata. Prin evitarea catorva lucruri simple si adoptarea altora vom obtine un corp mai curat si care functioneaza mai bine. Daca vor fi neglijate si vor fi comise “pacate” alimentare, acestea vor aduce boli si o stare de sanatate proasta.

Refacem si regeneram prin alimentatie. Nutritia este stiinta suprema prin care oferim organismului nostru acele elemente esentiale pentru regenerarea si intretinerea structurilor celulare si a functiilor. Structurile sunt strans legate de functii. In patologie se spune ca “boala este o functie care merge gresit”.

 

 

Putem totusi sa incercam in mod responsabil sa ne imbunatatim viata.

In acest sens, expun mai jos, cele sase pacate alimentare ale civilizatiei asa cum le-a mentionat celebrul Dr. Bernard Jensen in cartea sa.

1.  Consumul inadecvat de fibre.  

Cercetatorii considera astazi ca fibrele ajuta la deplasarea mai rapida a colesterolului prin intestin, reducand astfel sansele ca acesta sa fie absorbit.

Fibrele pot fi gasite in alimentele cu continut mare de minerale, cum ar fi fructele, legumele si cerealele integrale

Consumam mai putin de doua treimi din fructele, legumele si cerealele pe care le consumau bunicii nostri. In acelasi timp, dieta no

astra consta in tot mai multe alimente rafinate si procesate, cum ar fi faina alba si

 produsele ce contin zahar, cat si alimente conservate si ambalate comerci

al. Calitatea acestor alimente este foarte redusa. Nu este de mirare ca se inregistreaza un procentaj mare si o aparitie timpurie a afectiunilor de tipul diverti

culitei, constipatiei si cancerului de colon.

Institutul National pentru Cancer din S.U.A. recomanda o dieta care sa contina 20-30 de

 grame de fibre pe zi.

2.  Consumul prea multor grasimi sau al tipurilor gresite de grasimi si uleiuri

Alimentele bogate in grasimi cum ar fi: carnatii; micii; baconul; mezelurile..etc. si alimentele prajite in grasime, produc foarte mult colesterol in organism. Printre cele mai daunatoare grasimi sunt asa-numitele grasimi partial hidrogenate, care sunt create pe cale artificiala.

Grasimile in exces din dieta ingreuneaza ficatul si vezica biliara, cea care ne ajuta sa digeram grasimile. Grasimile incalzite si uleiurile sunt principalii factori care contribuie la acumularea in exces a colesterolului in organism. 

 Trebuie sa incetam sa ne mai torturam organismul cu unt pasteurizat, alune prajite, alimente prajite si alte uleiuri incalzite, cum ar fi untul, margarina si uleiurile vegetale, care se regasesc in alimente precum

 branzeturile sau alte bunatati pregatite termic.

Printre cele mai daunatoare grasimi sunt asa-numitele grasimi partial hidrogenate, care sunt create pe cale artificiala. Margarina ar fi un prim exemplu. Aceste grasimi si uleiuri sunt periculoase intrucat procesul de hidrogenare creeaza compusi chimici care nu apar in mod natural in alimente. 

Produsele alimentare ce contin aceste ingrediente reprezinta ceea ce numim “alimente procesate”. Acestea sunt create din interes si pentru profit, ignorand sanatatea oamenilor.

Alimentele care contin grasimi si uleiuri bune sunt: fructele de avocado, alunele crude, pestele, laptele de capra si semintele.

3  Consumul excesiv de produse lactate pasteurizate, omogenizate

Cercetarile stiintifice ne arata ca laptele omogenizat poate fi unul dintre factorii care contribuie la aparitia ateroslerozei. Atunci cand laptele nu este omogenizat, grasimea acestuia si xantin-oxidaza sunt digerate in stomac si in intestinal subtire. Atunci cand laptele este omogenizat, xantin-oxidaza nu este digerata si va trece in sange, unde va deteriora peretii arteriali si muschiul inimii. Colesterolul si depozitele de grasime vor fi fixate, ingustand pasajele de trecere si obstructionand fluxul sangvin. Omogenizarea forteaza oamnenii sa cumpere smantana si lapte separat, in loc sa cumpere o sticla de lapte si sa aleaga smantana de deasupra, asa cum se obisnuia inainte. Pasteurizarea si omogenizarea ajuta la cresterea profitului pentru industria produselor lactate. 

Nu numai ca laptele de vaca produce catar, dar produsele lactate din ziua de astazi nu mai au aceeasi calitate ca odinioara. Vacile nu primesc o hrana echilibrata din punct de vedere nutritional, intrucat fermierii sunt platiti pentru cantitatea de lapte pe care o furnizeaza, nu si pentru calitate. Solul si furajele sunt de regula stropite cu substante chimice care patrund in lapte sub forma rezidurilor si care pot provoca alergii persoanelor care consuma aceste produse.

Se recomanda in aceste conditii laptele de capra, laptele de soia si laptele de nuca pentru a inlocui laptele de vaca.

4.  Consumul excesiv de saruri anorganice.

Organismul, prin infinita sa intelepciune, stie oarecum care este diferenta dintre substantele organice si cele anorganice. „Organic” se refera la orice apartine sau este derivat dintr-un organism viu. „Anorganic” inseamna ceea ce nu implica procese ale vietii sau produse ale proceselor vii. Sarea de masa nu este prin definitie o substanta organica.

Alimentele (legumele-fructele) sunt „crescute organic, bio, eco” atunci cand planta, cat si solul in care planta s-a dezvoltat nu au fost tratate cu fertilizatori chimici, nu au fost stropite cu substante chimice impotriva daunatorilor, solul nu a fost ierbicidat…etc.  

Alimentele anorganice, (sarea de masa), nu vor fi niciodata crescute organic, (intrucat acestea nu cresc). 

Prea mult sodiu anorganic, ca acela continut in sarea de masa, creste riscul de intarire  a arterelor, favorizeaza cresterea tensiunii arteriale, creste riscul de infarct si alte complicatii la anumite persoane.

Sodiul necesar unei bune functionari a organismului trebuie sa provina din sarurile organice din fructe si legume, nu din tabletele de sare sau alte surse anorganice. Alimentele bogate in mod natural in sodiu contin o forma de sodiu organic, biochimica, usor asimilabila, in timp ce sarea de masa, numerosi aditivi si conservanti alimentari, cat si alte “alimente” chimice fabricate in laborator si comercializate in magazine contin sodiu anorganic, care nu este compatibil cu corpul uman. Sodiul din alimentele organice actioneaza lent si consistent, fara efecte secundare nedorite.

Pe piata sunt disponibili inlocuitori ai sarii, sub forma unor amestecuri de ierburi care sunt saruri vegetale, cu gust sarat, care reprezinta saruri biochimice si nu sunt daunatoare pentru organism.

5. Consumul excesiv de zahar

Alimentele organice, cum ar fi legumele, fructele, mierea si cerealele, sunt usor metabolizate de organism. Alimentele rafinate, cum este zaharul alb, nu corespund cerintelor nutritionale ale organismului si nu ofera decat un gust mai placut, plin de calorii goale.Consumul de zahar rafinat duce la eliberarea insulinei de catre pancreas, atentionand ficatul sa transforme zaharul din sange in glicogen pentru depozitare. Organismul epuizeaza rapid glucoza din zaharul rafinat si ficatul pur si simplu nu reuseste sa produca glicogen din nou, suficient de repede pentru a restabili nivelul normal de zahar din sange. Nivelul scazut de zahar din sange poate declansa stari de nervozitate, oboseala, dureri de cap, astm, alcoolism si crize epileptice. Indirect, consumul de zahar alb contribuie la toate afectiunile provocate de deficitul de proteine, minerale sau vitamine. Foarte multe persoane se satura cu zahar si nu consuma alimentele necesare care sa le furnizeze nutrienti. 

Atat alcoolul, cat si zaharul rafinat pot provoca dependenta, eliminand din organism toate depozitele de vitamine si minerale, de asemenea provoaca schimbari de dispozitie si modificari necontrolate ale personalitatii. Acestea contribuie si la declansarea bolilor degenerative. Dependenta de alcool si de zahar rafinat diminueaza interesul pentru alimente hranitoare, singurele care pot ajuta in controlul dependentei.

Un inlocuitor al zaharului rafinat este mierea bruta, nefiarta.

6.  Consumul excesiv de grau.

Atunci cand este consumata painea in exces, painea poate provoca multe probleme de sanatate. Graul contine gluten, sbstanta lipicioasa responsabila pentru elasticitatea aluatului. Din pacate, glutenul adera pe colon, in acelasi mod lipicios. Afectiunile spastice si alte probleme intestinale sunt legate de glutenul din dieta, atunci cand acesta este consumat in exces. Legumele verzi, cat si celelalte legume ajuta la restabilirea functiei normale a ileonului (intestinul subtire). 

Ca inlocuitori excelenti puteti alege secara, meiul, porumbul si orezul care nu contin gluten si au o valoare nutritionala mare. Disponibilitatea lor poate fi sub forma de cereale integrale sau faina, cat si sub forma de paine, cereale si alte produse.

P.S. Daca a-ti reusit sa cititi articolul pana la capat inseamna ca acordati importanta sanatatii dumneavoastre. In acest caz va rog sa cititi cu atentie eticheta produselor cumparate, si in functie de continut sa va ganditi daca merita sa le cumparati sau nu. Nu mi se pare corect sa dam bani pe niste alimente care au potentialul de a ne imbolnavi.

 

Etichete: biodumbrava

Lasa un comentariu