O zi printre legende sau Securitatea Nationala versus Securitatea Alimentara

Adaugat de biodumbrava 03.07.2016 1 Comentariu Informatii utile,

 

La inceputul lunii iunie 2016, primesc un telefon de la profesorul meu de la cursurile de masterat din anii 2006-2007 de la Universitatea Nationala de Aparare „Carol I” prin care m-a invita sa particip la Simpozionul „Educatia si profesia militara, trecut, prezent si perspectiva” organizat de U.N.A.P. „Carol I” cu ocazia sarbatoririi „Zilei Personalului Didactic, de Cercetare si Auxiliar din Armata Romaniei”.  In cadrul simpozionului din Aula U.N.A.P. „Carol I”, catre final, trebuia sa am o Expunere de cateva minute despre activitatea fermei ecologice Biodumbrava, dupa care sa prezint in cadrul unui stand mai multe produse de sezon, apoi o degustare a acestora. Simpozionul a avut loc pe data de 24.06.2016, iar invitati au fost cadre didactice, cercetatori, studenti si cursanti, in rezerva si in activitate. Atmosfera a fost una relaxanta si placuta unde au fost atinse mai multe subiecte despre educatia militara in contextul securitatii nationale si europene. Atunci am realizat ca in vremurile in care traim securitatea nationala este strans legata de securitatea alimentara, despre care se vorbeste foarte, foarte putin. Mai jos voi prezenta pe scurt o parte de Expunerea prezentata.

„Domnilor generali, Domnilor profesori, Stimati colegi,

Am iubit viata militara, unde am fost militar de cariera timp de peste 25 de ani. Am fost elevul dumneavoastra la cursurile de masterat intre anii 2006-2007 unde am invatat multe lucruri de real folos. Instruirea continua din viata miltara m-a ajutat enorm de mult sa dezvolt activitatea ecologica, care presupune multa disciplina, corectitudine cu tot ce te inconjoara, de la pamantul pe care-l cultivi pana la clientul final. Am creat Ferma Ecologica Biodumbrava din anul 2010 cand am incheiat contract de colaborare cu un Organism de Inspectie si Certificare, iar din anul 2012 a devent Marca Inregistrata. A fost singura ferma ecologica cultivatoare de legume care a participat doi ani consecutiv la cel mai mare targ de agricultura de la Indagra alaturi de Bioramania, in anii 2013 si 2014.

Fiind adeptii conceptului „Sanatate prin alimentatie”, Ferma Ecologica Biodumbrava este un pionerat in agricultura bio ramaneasca care promoveaza si o gama larga de legume din soiuri ramanesti la cele mai inalte standarde bio. Gratie acestor eforturi, ferma a fost premiata in noiembrie 2013 in cadrul celei de-a doua editie a Galei „Celebrating life” la categoria nutritie echilibrata de revista „Ce se intampla doctore?”, alaturi de mari personalitati.

De ce am mentionat „pionerat” deoarece  am introdus pentru prima data in tara intr-o cultura organizata, in cadrul unei ferme ecologice o serie intreaga de legume cum ar fi: mangold/2010, kale/2011, cicoare, andive, salata romana, rucola, macris, red mustard, mizuna ... etc. intre anii 2012-2015. Toate aceste legume sunt un dar de la Dumnezeu, de care noi oamenii trebuie sa profitam pentru a ne hrani. Fiecare leguma isi are calitatile ei specifice cu un continut ridicat de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre de care organismul uman are mare nevoie. Hipocrate spunea acum cateva mii de ani „sa ne fie hrana medicament si medicamentul hrana”, iar un proverb chinezesc spune ca „primele medicamente au fost legumele”. Foarte multi specialisti, medici si nutritionisti afirma ca alimentatia defectuoasa ar fi cauza multor boli degenerative cum ar fi: cancere, alergii, diabet ...etc. Profesorul Mencinicopschi in cartea sa „Si noi ce mai mancam?” afirma ca „am devenit o tara unde copii sunt mai bolnavi decat parintii”. Sotia este medic de familie si imi spunea ingrijorata ca aproape saptamanal (in ultimii ani) tot mai multi pacienti ii vin la cabinet diagnosticati cu cancer si alte boli degenerative foarte grave. O clienta m-a sunat acum o saptamana sa-mi spuna ca isi doreste sa devina clienta fermei ecoloice Biodumbrava deoarece era foarte ingrijorata, datorita faptului ca majoritatea vecinilor dumneaei erau bolnavi de cancer. Din pacate asa cum afirma Michael Pollan in bestsellerele „In apararea mancarii – Manifestul unui gurmand” si „Dilema omnivorului” ca americanul de rand prin anii 80’ cheltuia 20-30% din venit pe mancare si 7-8% din venit pe medicamente iar prin anii 2006, balanta a fost inversata, cheltuind 20-30% pe medicamente si 7-8% pe mancare. Asa cum afirama si Dr. Marginean Calin la mai multe simpozioane din tara, ca dieta noastra trebuie sa fie bogata in alimente cu un continut ridicat de antioxidanti, pentru ca organismul sa faca fata asaltului continuu de radicali liberi aflati in alimente, in apa, in radiatii ... etc. Singurele alimente, asa cum afirma dr. Marginean, cu un continut ridicat de antioxidanti sunt legumele.

Trebuie sa lasam deoparte ignoranta si sa abordam cu seriozitate problema alimentatiei daca ne dorim sa avem un organism sanatos, copii si nepoti sanatosi. Este de datoria noastra sa lasam si generatiilor viitoare un mediu curat si sanatos, pentru o alimentatie sanatoasa, pentru a putea duce viata mai departe.

In final va pot spune ca „Inteligenta naturii a stiut sa puna in legume, cantitatile si calitatea necesara pentru a face ca noi sa ramanem sanatosi si chiar pentru a vindeca diferite maladii” asa cum preciza profesorul Mencinicopschi intr-o emisiune televizata despre alimentatie – la care am fost invitat.”

Am incheiat spunand participantilor ca detin in cadrul fermei "o comoara" care este necunoscuta suficient, neinformata suficient, neconsumata suficient si pa care ii invit sa o descopere si ca sunt dispus sa fac cunoscuta valoarea nutritionala a tuturor leumelor cultivate in cadrul Fermei Ecologice Biodumbrava.

 

 

1 Comentariu

Monvio:
20.08.2016, 07:19:16 PM
Raspuns

Ați avut un profesor inteligent. V-a apreciat la valoarea reala. Respect pentru tot ceea ce faceți.

Lasa un comentariu