Colesterolul

Adaugat de biodumbrava 08.01.2017 0 Comentariu Informatii utile,

Colesterolul face parte din clasa grasimi. A fost descoperit in anul 1932.

Rolul in organism:

Colesterolul este o substanta necesara bunei functionari a organismului deoarece este util in formarea membranelor celulare, a unor hormoni si a vitaminei D. Este indispensabil absorbtiei vitaminelor liposolubile A, D, E, K si intra in componenta fibrelor nervoase. Doar peste o anumita limita, colesterolul devine nociv.

Cresterea colesterolului in sange duce la ateroscleroza caracterizata prin depunerea lui pe peretiii arterelor ducand la ingustarea si chiar infundarea acestora, generand astfel infart miocardic, accident vascular cerebral, arteriopatie obliteranta, afectarea pancreasului cu risc mare de diabet zaharat.

Norma europeana stabilita in 2008 pentru colesterol este de 155-175 mg/100 ml sange sau poate fi calculat dupa formula: 100+varsta.

Exista si alti factori care duc la infundarea vaselor:

Trigliceridele sunt grasimi ce provin din alimente sau sunt produse in organism. Se gasesc la un nivel crescut in sange la persoanele obeze sau cele cu diabet zaharat.

Homocistena provine din consumul de cereale decorticate, fumat, alcool, anticonceptionale orale, suplimente nutritive pentru cresterea masei musculare etc.

Acidul miristic provine din lapte sau derivate din lapte cu continut mare de grasimi, avocado, nuca de cocos etc

Colesterolul este sintetizat 70% in ficat iar 30% provine din aportul alimentar.

Se cunosc doua fractiuni ale colesterolului: LDL-colesterol si HDL-colesterol.

LDL-colesterol numit si colesterolul "rau" este responsabil de formarea leziunilor ateromatoase ce duc la infundarea vaselor de sange.

HDL-colesterol numit si colesterol "bun" el nu se depunde pe vasele de sange. O valoare mare a acestuia are efect de protectie cardiovasculara.

Valorile lipidelor optime pentru adult:

Colesterol total <200 mg/dl

LDL-cs <100mg/dl

HDL-cs >60 mg/dl

Trigliceridele <150 mg/dl

Factorii care cresc colesterolul sanguin:

Alimentari: grasimi animale solide la temperatura clamerei (unt, untura), organe de animale, moluste, crustacei maritimi, carne de porc, pielita de la carnea de pasare etc

Sedentarismul

Stresul

Factorii care scad colesterolul sanguin:

Alimente vegetale: legume, fructe, uleiuri vegetale bogate in omega3 (ulei de masline, ulei de in)

Combaterea sedentarismului: mers alert cel putin 30 min./zi

Consumul de legume si fructe se recomanda minim 400 g/zi ideal 800 g/zi. Ele produc o scadere importanta a colesterolului sanguin datorita fibrelor care impiedica absorbtia grasimilor la nivel intestinal.

Ferma Ecologica Biodumbrava va pune la dispozitie toata gama de legume ecologice de sezon. Motto-ul nostru este "sanatate prin alimentatie" astfel ca vom promova mereu acele produse bogate in fibre, sanatoase, curate dar si foarte gustoase.

Etichete: Colesterolul

Lasa un comentariu